Çka flet për Kosovën?

Me “FAMËN” përjetoni Kosovën nga një kënd krejtësisht ndryshe se si është prezantuar në media. Një vend i jashtëzakonshëm. Bukuria e natyrës, mikpritja dhe të rinjtë e zellshëm ju presin! Një vend me shumë mundësi për investime dhe shumë tërheqës për investitorët. Ekipi profesional i “FAMA” ju mbështet gjatë gjithë biznesit tuaj nga fillimi. Gjithashtu duke ju shoqëruar në Rrugën tuaj të paraparë.

Këtu janë disa përfitime në një shikim:

Lokacioni strategjik
Vendi është i vendosur në zemër të Ballkanit, dhe në këtë mënyrë shërben si një urë lidhëse
midis vendeve të Evropës Juglindore. Për shkak të pozitës së saj unike gjeografike, situata ekonomike në Kosovë ka rritje në treg në Evropën Qendrore, Ballkan duke mbuluar diku rreth 28 milionë konsumatorë potencial.

Infrastruktura
Lidhja e mirë infrastrukturore midis Gjermanisë dhe Kosovës (Fluturimi rreth 2 orë), infrastruktura e shkëlqyer lokale (duke përfshirë telekomunikacionet), ju lejon një operacion të shpejtë dhe optimal në të gjitha proceset e biznesit.

Tregu i punës
Kosova aktualisht ka një popullsi të re që garanton performancë të lartë dhe me të ardhura mesatare nga 350 Euro në muaj, me fuqi punëtore të kualifikuar dhe të trajnuar.

Sistemi i kontrollit
Sistemi i kontrollit kosovar është shumë i lehtë për të thurur dhe sidomos tërheqës në Ballkan, ndoshta edhe në Evropë. TVSH 18%, Tatimi mbi fitimin (TVSH.) 10%, tatimi në të ardhura personale 10%.

Ligjshmëria
Të gjitha dispozitat dhe ligjet komerciale janë të ndërtuara në përputhje me kuadrin ligjor të BE-së!

Zonat ekonomike
Në Republikën e Kosovës ekzistojnë disa të ashtuquajtura zona ekonomike, ku investitorët janë të siguruar, të ndarë sipas aktivitetit të biznesit dhe me gjithë infrastrukturën e nevojshme.

Tregtia liberale
Kosova që nga viti 2007 është pjesë e CEFTA-s dhe ka përfitime nga Preferenca Tregtare Autonome (ATP) me BE-në, tregtinë duty-free (detyrë e lirë) me SHBA dhe marrëdhëniet tregtare me Japoninë dhe Norvegjinë, duke krijuar një qasje të lirë me 520 milionë konsumatorë në BE, SHBA dhe shumë vende të tjera.

Shpenzimet operative
Avantazhi kryesor i tregut kosovar të punës është kostoja e ulët e pronësisë. Kosova është vendi më konkurrues në Evropë, me shumë përparësi për investitorët e huaj

Fakte mbi Kosovën

Sipërfaqja: 10.908 km²

Kryeqyteti: Prishtina

Popullësia: 1,8 milion

Shpërndarja: 42% urbane dhe 58% rurale

Gjuhët: Shqip, Serbisht, Anglisht, Gjermanisht

Diaspora: Më shumë se 800.000 njerëz që jetojnë jashtë vendit.

Valuta: Euro

Bruto Produkti Vendor(GDP): për vitin 2012, sipas të dhënave të Agjencisë së Statistikave të Kosovës, ka arritur në 4 miliardë e 916 milionë euro, që krahasuar me vitin 2004, është rritur për mbi 2 miliardë euro.

Inflacioni: 4.4% mesatarisht në vit gjatë pesë viteve të fundit.

Sektori Financiar: Sistemi bankar dy-shtresor, që përbëhet nga: Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe 8 bankave private, 11 kompani të sigurimeve dhe dy skema pensionale.

I kompanisë: Rreth 60,000 NVM-të aktive në vitin 2011, rreth 50% e totalit të NVM-ve janë aktive në sektorin e tregtisë. Numri i ndërmarrjeve shtetërore aktualisht qëndron në 595, nga të cilat ka 329 ndërmarrjet shtetërore në fazën e privatizimit ose tashmë janë privatizuar.

Buxheti: Në vitin 2015, rreth 1.6 miliard €.

Sistemi i taksave: TVSH 18%, tatimi mbi të ardhurat 10%, tatimi në të ardhura personale max progresive. 10%.

Normat e detyrës: 10% tarifat e importit, nuk vendosen detyrime për lëndët e para, kapitalit dhe mallrave të ndërmjetëm; Akciza në karburante, duhan, alkool dhe mallra luksoze. Nuk ka detyrime dhe taksa mbi eksportet.

Tregtia e lirë: Qasja e lirë në tregun e BE-së në bazë të preferencave autonome tregtare të BE-së në (ATP); Marrëveshja e Tregtisë së Lirë të Evropës Qendrore CEFTA; Trajtimi preferencial i mallrave të eksportuara në tregun e SHBA.

Turizmi

Pushimet … në Kosovë?
Vendpushimet e skive, liqene, ushqim të mirë, histori, kulturë dhe një vend shumë mikpritës.

Republika e Kosovës është një shtet shumë i ri, i cili vazhdimisht evoluon. Natyra me male të lara tërheq turistët me, gjithashtu liqenet e bukur, lumenjtë dhe pyjet e virgjër. Pamjet janë mahnitëse dhe gjithmonë një vizitë në Kosovë ngjallë emocione për të bukurën

Kuriozitete
Qyteti më i vizituar në Kosovë është kryeqyteti-Prishtina. Prishtina është qendra kulturore dhe më ekonomike e vendit.

Ka disa arsye pse Prishtina i tërheq turistët. Ndër to përfshihen edhe xhamitë, si: Sulltan Mehmet II,-al-Fatih Xhamia apo Xhamia e Jasar Pashës. Prizreni po ashtu është një qytet i bukur,i vjetër me atraksione të shumta. Pyjet e Rugovës dhe majat malore të Sharrit deri në 2600 metra. Manastiret e vjetra të Deçanit dhe Gadimja janë vetëm disa nga shumë pikat tërheqëse që ka Kosova.

Vendi
Në qendër të Gadishullit Ballkanik gjendet Kosova, e cila kufizohet në jugperëndim me Shqipërinë, në veri dhe lindje të kufijve me Serbinë,në veri-perëndim me Malin e Zi dhe me Maqedoninë në juglindje.

Aktivitetet
Nëse dëshironi të kaloni pushimet tuaja dhe kërkoni rehati dhe siguri, atëherë ju keni ardhur në vendin e duhur-në Kosovë!

Sidomos rajoni përreth Rugovës, në Kosovën perëndimore është e preferuar për turistët, sepse ka disa hotele dhe apartamente të veçanta. Vizitorët e Rugovës zakonisht shkojnë shëtitje ose ngasje biçiklete në mal dhe ngjitje në majat përreth deri në 2600 metra. Shumë vizitorë vijnë edhe për shkak të kuzhinës lokale me shumë mish qengji dhe për manaferrat shumë të freskëta.
Burimet e lumit Drin dhe ujëvarat e tij të famshme e bëjnë fshatin Radavc një tjetër destinacion të njohur për familjen kosovare, ku fëmijët mund të jenë të lumtur. Gjithashtu edhe liqeni i Batllavës, i cili ndodhet vetëm 30km në verilindje të Prishtinës.

Nën moton “Rruga juaj për Kosovë!”, ju mund ta përjetoni Kosovën me partnerin tuaj bashkëpunues me ne, me “FAMA”! Mos humbisni kohë, na kontaktoni në info@fama-consulting.de.